Rugpijn door verkeerde schoenen?

Heel veel mensen hebben last van constante rugpijn. Het kan jouw dagelijkse werkzaamheden erg in de weg zitten. Rugpijn is vaak een gevolg van een verkeerde lichaamshouding en dat komt dan weer doordat we eigenlijk verkeerde schoenen dragen. Jouw wervelkolom wordt namelijk verkeerd uitgelijnd bij het dragen van slechte schoenen. Door op een ander soort schoen te lopen kun je jouw rugklachten aanzienlijk verminderen. Maar waar moet je dan op letten bij het kopen van nieuwe schoenen om jouw rugklachten te verlichten? We leggen het je graag uit. 

Waarom goede schoenen belangrijk zijn voor jouw rug

‘Gezonde schoenen’ spelen een belangrijke rol bij de behandeling van rugpijn. Ze bieden jouw voetboog namelijk veel betere ondersteuning, waardoor jouw voetboog hoger komt te staan. Hierdoor komen je bekken goed horizontaal te staan. Jouw wervelkolom steunt op jouw bekken en doordat jouw bekken mooi horizontaal staan, neemt je wervelkolom automatisch een rechte houding aan. Doordat je een natuurlijke houding aanneemt zul je merken dat de rugpijn snel verdwijnt. Maar welke schoenen raden wij dan aan om te kopen? 

Schoenen met een rits of veters

Het is belangrijk om schoenen aan te schaffen met een rits of met veters. Neem bijvoorbeeld de schoenen van het merk Xsensible. Dit zijn schoenen met een wat hogere zool en altijd met een rits, veter of klitteband. Het is namelijk belangrijk dat je de schoenen goed op jouw voeten kunt laten aansluiten. Instappers zitten bijvoorbeeld wel lekker en deze kun je snel aantrekken, maar na verloop van tijd rekken instappers uit, waardoor ze geen stabiliteit meer kunnen geven.   

Schoenen met goede ondersteuning

Het is belangrijk dat jouw schoenen goede ondersteuning bieden. Het is daarom belangrijk dat de zool van de schoen een stevig hielstuk heeft die jouw bekken en wervelkolom kunnen ondersteunen. Ook is het belangrijk dat de schoenen de schokken tijdens het lopen kunnen opvangen. Zorg er daarom voor dat je schoenen koopt die een goede grip hebben op het stuk grond waar je op loopt. Ter verduidelijking; zo heb je een flexibele zool nodig wanneer je gaat hardlopen, maar moet je tijdens een middagje winkelen schoenen aantrekken met een harde zool. 

Schoenen die niet goed zijn voor je rug

Sommige schoenen zijn echt funest voor jouw rug. Neem bijvoorbeeld ballerina’s, slippers en hoge hakken. Dit zijn allemaal schoenen die totaal geen ondersteuning bieden en die een slechte zool hebben. Slippers bijvoorbeeld, zijn ideale schoenen bij warm weer, maar wist je dat je onbewust jouw tenen krult tijdens het lopen op slippers? Hiermee voorkom je namelijk dat je jouw slipper verliest tijdens het wandelen. Maar doordat je jouw tenen krult, worden je heupen zwaarder belast dan eigenlijk nodig is. Hierdoor zul je meteen merken dat je last krijgt van jouw rug.

Comments are closed.