Waarom is mondverzorging zo belangrijk?

We weten allemaal dat twee keer per dag je tanden poetsen belangrijk is. Van kleins af aan wordt het bij je gedaan en het aangeleerd om het zelf te doen. Anders krijg je gaatjes en dat wil je niet. We willen allemaal dan ook een recht en wit gebit, maar waarom is mondverzorging nu eigenlijk zo belangrijk?

Gezondheid

Mondverzorging is dan ook erg belangrijk voor je gezondheid voor nu en voor later. Door je tanden goed te poetsen, blijven ze in een beter conditie. Hierdoor kun je makkelijker eten, oftewel je kunt dus beter kauwen. Hierdoor kun je makkelijker voedingsstoffen opnemen in je lichaam. Bovendien heb je ook minder snel last van een slechte adem als je goed je tanden poetst. Al met al heb je minder kans op mondaandoeningen als je goed je gebit en mond verzorgd. Veel voorkomende mondaandoeningen zijn tandbederf, tandsteen, ontstoken tandvlees, slijmvliesinfecties en onvoldoende speeksel. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel naar en pijnlijk, maar dat is het ook. Het kan erg veel pijn doen bij het eten en zelfs praten. 

De gevolgen van deze klachten kunnen dan ook erg zijn. Zo kun je minder gaan eten doordat je pijn hebt en uiteindelijk ondervoed raken. De viezigheid kan zorgen tot infecties en ontstekingen, zelfs tot een longonsteking. Door een langdurige slechte mondverzorging kunnen de smaakpapillen worden aangetast en dit kan zorgen voor een smaakstoornis. 

Het ziet er verzorgd uit

Bovendien ziet het er ook nog eens mooi en verzorgd uit. We willen allemaal rechte en witte tanden. De rechte tanden worden bij kinderen al gerealiseerd door een beugel en op latere leeftijd zijn we er ook niet vies van om onze tanden te laten bleken. Toch kun je ook al heel veel bereiken met tweemaal daags je tanden goed te poetsen en te flossen. Hierdoor verwijder je alles tussen je tanden en zullen er geen bacteriën en infecties ontstaan. Hierdoor heb je minder kans op gaatjes. 

De tandarts

Ga dan ook regelmatig naar de tandarts om je gebit te laten controleren en te laten reinigen. Dit wordt professioneel gedaan, zodat je gebit helemaal schoon is als je weer de deur uitgaat. Het advies is om elk half jaar voor een controle langs de tandarts te gaan. Tegenwoordig zit er altijd wel een tandarts bij jou in de buurt. Zoek even op je woonplaats, zoals tandarts Vlissingen of tandarts Rotterdam en je zult genoeg opties vinden bij jou in de buurt. Ben je bang voor de tandarts? Bel dan gewoon eerst even en leg je situatie uit. Je bent echt niet de enige en de tandarts zal je dan rustig behandelen. Doordat ze van jouw situatie afweten, zal er ook anders gehandeld worden. 

Kortom, verzorg je mond dus goed. Poets tweemaal daags goed je tanden en floss ook regelmatig. Daarnaast is het belangrijk om elk half jaar een controle door een tandarts te laten uitvoeren. Als het nodig is kun je dan ook direct je gebit professioneel laten reinigen. Op deze manier houd je je gebit en mond goed verzorgd en heb je geen last van vervelende mondaandoeningen.

Comments are closed.