Wat is tandpoeder?

Als je het op je tanden doet voelt het als schuurpapier, eigenlijk is dat het ook. Het is een vervanger voor tandpasta, maar dan een stuk beter voor het milieu. Tandpoeder is een mengsel van verschillende poeders en ontworpen om tanden te reinigen en het zorgt voor een frisse adem. De oude Romeinen gebruikten het al om kiespijn te verminderen, sterk tandvlees te krijgen en het voor wittere tanden. Zij maakten tandpoeder met verschillende stoffen, zoals hoeven, botten en hoorns van dieren. Het kwam ook wel eens voor dat ze schelpen en krabben gebruikten.  De Engelsen en Chinezen voegden daar andere kruiden en specerijen aan toe om zo hun eigen formule te maken. Tegenwoordig zijn er een stuk betere poeders om je tanden en tandvlees mee schoon te maken. Als je wilt weten hoe je beter je mond kan verzorgen kun je deze blog lezen.  Het is erg eenvoudig om te gebruiken. Je doet haalt wat poeder uit de verpakking, doet dat op de tandenborstel en je begint te poetsen. Als het in aanraking komt met je speeksel begint het te schuimen. Het kan onprettig voelen, maar je tanden worden wel heel goed gereinigd.

Wat zijn de ingrediënten van tandpoeder?

De meeste poeders hebben calciumcarbonaat of zuiveringszout als hoofdingrediënt, daar voegen ze ingrediënten zoals bakpoeder, klei, zout en oliën aan toe om het zo natuurlijk mogelijk te houden. Er zitten kleine deeltjes in die ervoor zorgen dat het een schurend effect heeft, dit is erg goed en het zorgt ervoor dat de vuilaanslag van je tanden wordt verwijderd, maar het glazuur blijft onaangetast. Er zit meestal geen fluoride in, in plaats daarvan wordt er xylitol gebruikt. Xylitol zorgt ervoor dat er minder slechte bacteriën in je mond zitten.  Het wordt vaak verpakt in een plastic vervanger, dit draagt bij aan een beter klimaat.

Wat zijn de voordelen?

 • De poeder heeft een aantal voordelen, ze staan hieronder op een rijtje.
 • Het wordt al een hele lange tijd gebruikt om je lichaam te reinigen.
 • Het kan gifstoffen absorberen en verwijderen.
 • Een aantal ingrediënten zorgen ervoor dat je tanden mooi worden gepolijst.
 • Sommige poeders zorgen kunnen je tanden mineraliseren.

Kan je zelf tandpoeder maken?

Het is mogelijk om zelf tandpoeder te maken, hoe moeilijk het is ligt natuurlijk aan jezelf. Een paar ingrediënten kun je in de supermarkt kopen. Maar voor de meeste ingrediënten zul je toch echt even op het internet moeten kijken. Hoe je het wilt maken maakt niet zoveel uit, zolang de juiste ingrediënten er maar in zitten. Hieronder staan een aantal ingrediënten die erin voorkomen, wordt er duidelijk gemaakt waar het goed voor is.

 • Calcium Poeder: Dit maakt je tanden witter en reinigt ze. Ook heeft dit andere gezondheidsvoordelen, het maakt bijvoorbeeld je botten sterker.
 • Xylitol: Het weert bacteriën af, dit zorgt voor minder tandbederf. Daarnaast versterkt het je tandglazuur en vermindert het de kans op gaatjes.
 • Salie: Zorgt voor wittere tanden.
 • Pepermunt: Dit zorgt voor een fijne smaak en heeft eigenschappen die ervoor dat tandpijn minder wordt.
 • Zeezout: Verzacht geïrriteerd tandvlees  en het bevat veel mineralen.
 • Kruidnagel: Voegt smaak toe en het heeft een antibacteriële werking.

Comments are closed.